ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΧΑΡΗ

by alexandra.andriadi

Σου χρωστάω χάρη

Συγγραφέας: Σόφι Κινσέλα

❀ ❀ ❀

Γιατί πήρα αυτό το βιβλίο

Υπάρχουν φορές που ένα βιβλίο όσο καλό κι αν είναι, μας κουράζει ψυχικά. Παίρνει αρκετή από την ενέργειά μας και τότε είναι που νιώθουμε ότι θέλουμε να περάσουμε για λίγο σε ένα άλλο είδος, να ξεφύγουμε από ένα βάρος, από μια (υπέρ) ανάλυση.

Με μια τέτοια λογική ξεκίνησα να ψάχνω ένα βιβλίο, από τα αμέτρητα ενδιαφέροντα -ελλήνων και ξένων συγγραφέων- που υπάρχουν.

Το βιβλίο της Σόφι Κινσέλα (Sophie Kinsella), για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, μας έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία και, μάλιστα, κυκλοφόρησε το φετινό καλοκαίρι, 2 Ιουλίου συγκεκριμένα, από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Το πρώτο που με κέρδισε στο «Σου χρωστάω Χάρη», δεν θα σ’ το κρύψω… είναι το εξώφυλλο. Προσωπικά, αγαπώ αυτό το στιλ εικονογράφησης και πραγματικά το μάρκετινγκ και η αισθητική των δημιουργών του έκαναν τη δουλειά τους. Τσίμπησα και μπράβο τους! Είναι πανέμορφο.

Όπως λέμε και στο «χωριό μου», don’t judge a book by its cover. Αλλά να σου πω και κάτι; Διάβασα και το οπισθόφυλλο προτού το αγοράσω, αμέ!

Μου έδωσε την εντύπωση πως η γραφή θα είναι ανάλαφρη, δηλαδή ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν τη δεδομένη περίοδο, με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, καθώς με απασχολεί έντονα οτιδήποτε αφορά τις οικογενειακές σχέσεις.

Και μιας που αναφέρθηκα στο οπισθόφυλλο…

Πάμε να δούμε την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Φίξι Φαρ έχει μεγαλώσει με το μότο του πατέρα της Πάνω απ’ όλα η οικογένεια. Αλλά από τότε που εκείνος πέθανε, τρέχει για όλα μόνη της στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ τα αδέλφια της τεμπελιάζουν.

Μια μέρα, σ’ ένα καφέ, ένας άγνωστος της ζητά να έχει για μια στιγμή τον νου της στο λάπτοπ του, κι εκείνη όχι μόνο το προσέχει, αλλά το σώζει από βέβαιη καταστροφή. Ο Σεμπ, όπως συστήνεται, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, της υπογράφει μια δήλωση ότι της χρωστάει χάρη. Η Φίξι το παίρνει στ’ αστεία· άλλωστε ποτέ δε θα του ζητούσε τίποτα. Σωστά;

Κάποια στιγμή, όμως, ξαναμπαίνει στη ζωή της ο παιδικός της έρωτας, ο Ράιαν, που έχει μείνει άνεργος. Τότε η Φίξι, που δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό της, ζητάει από τον Σεμπ να του δώσει μια δουλειά. Τώρα, λοιπόν, είναι πάτσι, αλλά σε λίγο πάλι κάτι συμβαίνει κι ο ένας χρωστάει χάρη στον άλλο, και πάει λέγοντας. Πώς θα τελειώσει, άραγε, όλο αυτό;

Μια απολαυστική ιστορία για μια περίπλοκη οικογένεια, για έναν άντρα που ίσως να είναι ο ιδανικός και για ένα κορίτσι που έχει μανία να διορθώνει τα πάντα αλλά… δυσκολεύεται να διορθώσει τη δική της ζωή.

❀ ❀ ❀


Περί βιβλίου

Πράγματι, πρόκειται για μια απολαυστική ιστορία!

Μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και ήμουν πολύ περίεργη, καθ’ όλη τη διάρκεια, για το πώς θα εξελιχθούν οι χαρακτήρες και αν τελικά θα κάνει κάτι η Φίξι για να ξεπεράσει τους φόβους της. Για την ακρίβεια, όχι μόνο εκείνη, αλλά και κάποιοι από τους άλλους χαρακτήρες της ιστορίας.

Θεωρώ πως κάποιο σημείο της περιγραφής στο οπισθόφυλλο αδικεί λίγο το περιεχόμενο, αλλά από την άλλη, σκέφτομαι πως ίσως φοβήθηκαν μην αποκαλύψουν πολλά. Who knows?

Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα είναι ότι μου κέντρισε την προσοχή, τόσο το εξώφυλλο όσο και η περιγραφή της ιστορίας και, κάπως έτσι, το αγόρασα.


Αφήγηση

Η αφήγηση γίνεται σε α’ πρόσωπο και με πολύ χιούμορ. Η πρωταγωνίστρια κάνει συνεχώς έναν ζωηρό -έως χαοτικό- μονόλογο στο κεφάλι της. Όμως είναι «τόσο όσο» για να μην κουράσει και να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στον αναγνώστη, που θα πάνε παραπέρα την ιστορία.

Πιστεύω πως τα άτομα που κρύβουν μια τελειομανία και θέλουν να διορθώνουν τα πάντα, θα ταυτιστούν σε μεγάλο βαθμό.

Εκνευρίστηκα πολύ με τους χαρακτήρες για διάφορες συμπεριφορές τους και ήθελα, με έναν μαγικό τρόπο, να μπω στις γραμμές του βιβλίου και να πω σε κάποιους από αυτούς να «ξυπνήσουν» επιτέλους, ενώ σε άλλους, που μου στενοχωρούσαν την Φίξι, ήθελα να τους τις «βρέξω»! Βέβαια, έχει και η Φίξι το μερίδιό της με τον τρόπο της σε όλα αυτά που συμβαίνουν και θα το διαπιστώσεις κι εσύ αν επιλέξεις να το διαβάσεις. Να τα λέμε κι αυτά…

Σε αυτό όμως είναι και η επιτυχία. Να έχεις ζωντανούς ήρωες και αληθινούς χαρακτήρες, οι οποίοι εξελίσσονται και αλλάζουν (ή και όχι) στην πορεία, ανάλογα με τον στόχο και τις ανάγκες που έχει ο καθένας.

Να σημειωθεί πως στο βιβλίο έχει γίνει πολύ καλή επιμέλεια.


Η πρωταγωνίστρια, Φίξι Φαρ

Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της οικογένειάς της.

Έχοντας ως αρχή στη ζωή της τη φράση που έλεγε ο πατέρας της, Πάνω απ’ όλα η οικογένεια, η Φίξι κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στη σχέση της με τα αδέρφια της, για να προστατέψει τη μητέρα της και, παράλληλα, κινδυνεύει να χάσει για πάντα τον εαυτό της αλλά και τον έρωτα.

Το ερώτημα είναι… όλα όσα περνάει, αξίζουν τον κόπο; Τελικά… πάνω απ’ όλα η οικογένεια;

❀ ❀ ❀

Σκέψεις μετά την ανάγνωση

Γενικότερα, θεωρώ πως κάθε βιβλίο έχει να προσφέρει κάτι, είτε μας άρεσε τελικά είτε όχι και τόσο.

Μέσα από το «Σου χρωστάω χάρη» μπορείς να μπεις στη θέση της Φίξι και να αναλογιστείς αν κι εσύ, με όλες αυτές τις συνθήκες και αυτόν τον χαρακτήρα, θα ενεργούσες με τον τρόπο της. Σε βάζει σε σκέψεις για το εάν αξίζουν όλες οι θυσίες που κάνεις για μια οικογένεια που δεν σε στηρίζει ιδιαίτερα, που δεν σε ακούει, που κάνει σχεδόν σαν να μην υπάρχεις. Κατά πόσο διατεθειμένοι είμαστε να εθελοτυφλούμε ή και να κρατάμε κοντά μας ανθρώπους οι οποίοι μας εκμεταλλεύονται; Ή μήπως μπορούμε να ανατρέψουμε μια αρρωστημένη κατάσταση που μας κάνει κακό;

Δύσκολη η αυτογνωσία και ακόμα πιο δύσκολη η αλλαγή…

Και κάτι άλλο που με έκανε να σκεφτώ είναι πως τελικά έχει μεγάλη σημασία τι ανθρώπους συναντάμε στη ζωή μας και τι κάνουμε εάν αξίζει να υπάρχουν στη ζωή μας. Πώς διαχειριζόμαστε κάθε κατάσταση που μπορεί να πάει -τελείως- στραβά, ώστε να βγει κάτι καλό από όλο αυτό;


Θα κλείσω με κάποιες γραμμές από έναν διάλογο του βιβλίου που ξεχώρισα:
«Έχω απλώς την ανάγκη να διορθώνω τα πράγματα. Ήταν ανέκαθεν το ελάττωμά μου…»
«Είναι η δύναμή σου. Είναι αυτό που σε κάνει να είσαι εσύ. Μη σταματήσεις ποτέ να διορθώνεις τα πράγματα!».

❀ ❀ ❀

Εάν αποφάσισες να διαβάσεις κι εσύ αυτό το βιβλίο, καλή ανάγνωση!

Για δες κι αυτα

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

error: Content is protected !!