YOGA | Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

by alexandra.andriadi

 

Το intro ή αλλιώς και… “η εισαγωγή”

Σήμερα, στη σοφίτα θα κάνουμε μια κουβεντούλα με τη φίλη μου Δέσποινα Μεσημβρινού.

Με την Δέσποινα γνωριστήκαμε μέσα από τη σχέση “δασκάλας-μαθήτριας”. Ήθελα καιρό να ασχοληθώ με τη γιόγκα, αλλά η αναβλητικότητα βλέπεις… Μέχρι που ήρθε τελικά η ώρα και έγινε κι αυτό.

Νομίζω ήμουν πολύ τυχερή σε αυτό το κομμάτι. Ακόμα πιο τυχερή όμως είμαι επειδή μετακομίζοντας σε άλλη πόλη, την ίδια χρονική στιγμή μετακόμισε κι εκείνη στην ίδια πόλη με μένα! Το ακόμα πιο ωραίο είναι πως όλο αυτό, με τον καιρό, εξελίχθηκε σε μια πολύ όμορφη φιλία.

H λέξη “γυμναστική” μεταφράζεται στα αυτιά μου κάτι σαν… “τζιζ-κακό”! ⚡ Από την άλλη, η γιόγκα ήρθε στη ζωή μου σαν δώρο για να καταλάβω πως είναι ένα κομμάτι από το παζλ που συνθέτει την προσωπικότητά μου. Το βλέπω περισσότερο ως “προσέχω και βοηθάω το σώμα μου να είναι υγιές” παρά ως γυμναστική, όπως κάποιοι μπορεί να το ονομάζουν. Αισθάνομαι πως δυναμώνω, πως γνωρίζομαι με τον εαυτό μου, ανακαλύπτω τα όριά μου και παρατηρώ τις όποιες αλλαγές προκύπτουν, τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα.

Aυτό είναι και το πιο σημαντικό για μένα, αφού και το σώμα μου ανταποκρίνεται πολύ θετικά σε αυτόν τον τρόπο σκέψης και δράσης. Από τα πρώτα μαθήματα ένιωσα ο εαυτός μου μέσα σε όλο αυτό. Δίνω βάση στη διαδικασία, κάτι που με βοηθάει να αισθάνομαι περισσότερο την ισορροπία. Η Δέσποινα βοήθησε πολύ σε αυτό.

Και κάπως έτσι συνεχίζω να έχω τη δασκάλα -και φίλη μου- κοντά μου. ??

✨ ✨ ✨

 

Να τα πούμε;

Η Δέσποινα ήρθε στη σοφίτα και μας μιλάει για τη yoga απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις που της έκανα.
Tι μας λέει λοιπόν;

▼▼▼▽▽▽▼▼▼

Είσαι η μόνη που γνωρίζω που ασχολείται με τη γιόγκα από μικρή ηλικία και από τότε δεν έχεις σταματήσει. Και μάλιστα το έκανες επάγγελμα μετά από καιρό. Ήταν πολύ συνειδητή απόφαση, λοιπόν, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Σου φαίνεται, όμως, κι εσένα πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάπως “της μόδας” η γιόγκα;
Ναι, σίγουρα, αν και αυτό από τη μία πλευρά βοήθησε στη διάδοσή της και στην «αποδοχή» της από πολλές επιστημονικές κοινότητες ως προς τα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, όπως κάθε τι που γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές, πολλές φορές αντιμετωπίζεται αρκετά επιφανειακά και ίσως κάπου να χάνεται η ουσία.

 

Ήξερες πάντα ότι η γιόγκα -η τέχνη της αρμονίας, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ- είναι αυτό που θες να κάνεις στη ζωή σου ή κάπως το ένιωθες και το συνειδητοποίησες αργότερα;
Αισθάνομαι αρκετά τυχερή γιατί ανακάλυψα από νεαρή ηλικία ότι ακριβώς αυτό ήταν που θα ήθελα να κάνω… και είναι λίγο περίεργο γιατί εκείνη την περίοδο στον Βόλο, όπου και ζούσα, δεν υπήρχε τόσο έντονα το ερέθισμα της γιόγκα. Από τα πρώτα μαθήματα ένιωσα ότι η πρακτική αυτή με αγγίζει βαθιά και με εμπνέει. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη δασκάλα μου τότε που μου δίδαξε αυτό το δρόμο.

 

Να πούμε πως έχεις τελειώσει και το τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου. Τι νιώθεις πως σου έχουν προσφέρει αυτές οι σπουδές, παρ’ όλο που δεν το βλέπεις να επιστρέφεις σε αυτόν τον τομέα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον;
Οι σπουδές στη σχολή ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες και, πέρα από το τεχνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, μου έμαθαν πολλά για τη ζωή. Για παράδειγμα, βασικό χαρακτηριστικό του κινηματογραφιστή είναι να παρατηρεί. Παρατηρεί τα πάντα γύρω του, τους ανθρώπους, τις αντιδράσεις τους, τη φύση, τους ήχους, τις εικόνες, το πλάνο του… και παρατηρώντας μαθαίνει πολλά και κυρίως μαθαίνει να παίρνει απόσταση από τις καταστάσεις, να βλέπει τα πράγματα πιο σφαιρικά. Όταν μπαίνεις στη θέση του παρατηρητή όλη η ζωή αλλάζει.

 

Θα άλλαζες κάτι ριζικά αν επέστρεφες σε αυτά τα χρόνια της Θεσσαλονίκης;
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής… δεν ξέρω. Αν και ήταν πολύ όμορφα χρόνια, αν είχα τότε τη γνώση και την εμπειρία που έχω τώρα, ίσως να έκανα κάποιες άλλες επιλογές… ίσως και όχι.

 

Σε πάω ξανά στη γιόγκα. Πολλοί ίσως δεν την προτιμούν σαν αποκλειστικό τρόπο γυμναστικής και την κάνουν συνδυαστικά με άλλους τρόπους εκγύμνασης. Εσύ πιστεύεις ότι μπορεί να γυμναστεί κάποιος με τη γιόγκα;
Θεωρώ πως αν θέλεις να γυμναστείς με τη γιόγκα μπορείς να το κάνεις πολύ καλά και αρκετά γρήγορα. Το θέμα είναι γιατί επιλέγεις να ασκηθείς στη γιόγκα και πόσο συστηματικά το κάνεις. Προσωπικά δεν τη βλέπω ως γυμναστική. Θεωρώ ότι είναι μια ολιστική πρακτική που λειτουργεί σε σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Στα μαθήματά μου προσπαθώ να δώσω έμφαση τόσο στις σωματικές στάσεις όσο και στις αναπνευστικές πρακτικές και τεχνικές διαλογισμού. Υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα γιόγκα με διαφορετικές προσεγγίσεις, οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, κάποια συστήματα εστιάζουν περισσότερο στη σωματική βελτίωση και άλλα στην πνευματική εξέλιξη.

 

Πώς αισθάνεσαι όταν κάνεις μάθημα; Διαφέρει ανάλογα τους μαθητές που έχεις απέναντί σου ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα;
Απολαμβάνω πολύ το να διδάσκω! Μόλις μπω στην αίθουσα ξεχνάω οτιδήποτε μπορεί να με απασχολούσε πιο πριν. Νιώθω να βρίσκω το κέντρο μου και να είμαι στο παρόν. Σίγουρα παίζουν ρόλο και οι ασκούμενοι, αισθάνομαι όμως αρκετά ευγνώμων γιατί όσα χρόνια διδάσκω έχω πραγματικά υπέροχους μαθητές. Είναι σαν να τους διαλέγω εγώ και όχι εκείνοι εμένα. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος όπως ο χώρος, η ώρα, αν υπάρχει κάποιος μαθητής που έρχεται πρώτη φορά κτλ.

Ο φόβος είναι ένας από τους μεγαλύτερους “εχθρούς” μας και από αυτά που μας κρατάνε πίσω σε πολλά πράγματα. Υπάρχει κάτι που φοβάσαι σε σχέση με τη γιόγκα -κι ας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου;
Η εμπορευματοποίηση της γιόγκα είναι κάτι που μου δημιουργεί μία ανησυχία γιατί αισθάνομαι πως έχει επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της διδασκαλίας. Για παράδειγμα, βλέπω συνεχώς να ανοίγουν σχολές που εκπαιδεύουν δασκάλους μέσα σε λίγους μήνες ή πηγαίνω να παρακολουθήσω ένα μάθημα γιόγκα και είναι σαν να παρακολουθώ επίδειξη ακροβατικών. Έχουν ονομαστεί τόσα πράγματα «γιόγκα» που δημιουργείται μία σύγχυση γύρω απ’ αυτή τη λέξη. Τι είναι «γιόγκα» και τι δεν είναι; Ποια είναι η «σωστή» και ποια η «λάθος». Το γεγονός ότι χάνεται η φιλοσοφία και η ηθική της κάποιες φορές είναι κάτι που με προβληματίζει. Παρ’ όλα αυτά μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο προσπαθώ να είμαι αληθινή και οι επιλογές που κάνω να είναι από αγάπη και όχι από φόβο.

 

Γενικά, υπάρχει μια εντύπωση πως όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα -και πόσο μάλλον επαγγελματικά- είναι πολύ ζεν τύποι. Ξέρω πως για να εκνευρίσει εσένα κάποιος πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ (υπερβολικά πολύ!). Αλλά η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα και δεν είναι όλες οι φάσεις που περνάμε ίδιες. Τελικά, πόσο εύκολο είναι να διαχειρίζεσαι όλες τις καταστάσεις έτσι;
Υπάρχει όντως αυτή η εντύπωση αν και πιστεύω ότι και αυτό είναι ένα στερεότυπο, όπως τόσα άλλα γύρω μας. Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία, εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Όσο περισσότερο δουλεύεις με τον εαυτό σου τόσο πιο εύκολα αποχωρίζεσαι κομμάτια του που δεν λειτουργούν για σένα πλέον. Για μένα σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίζω όλες τις καταστάσεις με την ίδια εσωτερική στάση και είναι μία πρόκληση αυτό. Προσπαθώ να μην ταυτίζομαι με την κάθε συνθήκη, αλλά να βρίσκω το κέντρο μου, να παίρνω απόσταση απ’ το γεγονός και να το παρατηρώ. Δεν το καταφέρνω πάντα.

Τι κάνεις όταν “χάνεις την μπάλα”;
Πολύ διαλογισμό… είναι ο μόνος τρόπος να καθαρίσει ο νους μου.

 

Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε με κάτι που μας έχει συμβεί; Κάποιο tip διαχείρισης;
Απλά να παρατηρήσουμε την αναπνοή μας για 10 λεπτά. Είναι μαγικό το πώς μπορεί να αλλάξουν τα συναισθήματά μας ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

 

Από περιέργεια, υπάρχει κάποια asana (=στάση γιόγκα) που να βλέπεις ότι προτιμούν πολλοί;
Νομίζω όχι. Ο καθένας έχει τη δική του αγαπημένη στάση που μπορεί και να αλλάζει ανά περίοδο. Για παράδειγμα εμένα όσες φορές και αν με ρωτήσεις θα σου πω άλλη. Ίσως οι λίγο πιο απαιτητικές να είναι και πιο δημοφιλείς πάλι όμως εξαρτάται.

Πέρυσι, διοργάνωσες το πρώτο σου retreat και θέλω να μας πεις τα πάντα γι’ αυτό, γιατί πολλοί ίσως και να μην έχουν ιδέα τι είναι. Για πες, λοιπόν… τι, πώς, πού!
Χαίρομαι πολύ που μου κάνεις αυτή την ερώτηση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Διοργάνωσα πέρυσι το Μάιο, σε μια ονειρική τοποθεσία, τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου ένα τριήμερο Yoga Retreat. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα κάτι τέτοιο μόνη μου και είχα λίγο άγχος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και πέρασα τόσο όμορφα που δεν ήθελα να τελειώσει. Φυσικά είχα και πολύ καλή βοήθεια! Τρεις ημέρες μαθήματα γιόγκα στη φύση σε συνδυασμό με πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του Πηλίου, χορτοφαγική διατροφή και ξενάγηση στο Παληό Ελαιοτριβείο όπου και διαμέναμε. Το πιο ξεχωριστό απ’ όλα ήταν ο κόσμος που συμμετείχε. Ενώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους από πριν, γίναμε μία φανταστική παρέα. Περάσαμε μαγικά!

 

Θα υπάρξει και 2ο φέτος;
Ναι!!! 5, 6 και 7 Ιουλίου!!! Στην ίδια τοποθεσία! Σας περιμένω!

 

Και φυσικά δεν μιλάω τυχαία από την αρχή για “αρμονία”. Τελικά πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα γύρω από αυτό το θέμα. Για πες μας για το yogarmoni.gr λοιπόν!
Η αρμονία είναι αυτό που ψάχνω στη ζωή μου και το βρίσκω μέσω της γιόγκα. Γι’ αυτό αποφάσισα να ονομάσω τη νέα μου ενημερωτική ιστοσελίδα “yogarmony.gr”. Είναι μία σελίδα ευεξίας και αυτοβελτίωσης που προτείνει τρόπους να βρούμε την αρμονία μας. Την αρμονία με το σώμα μας, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τους γύρω μας, το περιβάλλον μας και τη ζωή μας γενικότερα. Περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με τη γιόγκα, τη διατροφή, την υγεία, την ψυχολογία και σχετικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

 

Αν θέλει κάποιος να κάνει μάθημα μαζί σου, πώς μπορεί να επικοινωνήσει;
Μπορεί να με βρει στο facebook και στο instagram: yogarmony.gr

 

Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο αντικείμενο. Ποιο είναι το δικό σου; Και, αν θες, μπορείς να μοιραστείς με την παρέα της σοφίτας το “γιατί”.
Είναι αυτό το μενταγιόν που φοράω και έχει πάνω το σύμβολο ενός κύματος. Μου θυμίζει να πηγαίνω με τη ροή… γιατί ξέρεις καμιά φορά το ξεχνάω και αντιστέκομαι. Νομίζω και οι περισσότεροι. Όταν αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας και βγαίνουμε απ’ το μικρόκοσμο της ασφάλειας που έχουμε χτίσει καμιά φορά τρομάζουμε.

Μα η αλλαγή είναι ζωή και η ζωή έχει ροή.

 

Αυτό που αγαπώ στις δικές μας μικρές “ιεροτελεστίες” είναι η σημασία που δίνουμε στην αναπνοή και στη διαδικασία γενικότερα. Και όταν κάνουμε μαζί γιόγκα είναι σαν να στηρίζει η μία την άλλη, σαν συνοδοιπόροι. Εσύ τι αγαπάς σε αυτές τις “ιεροτελεστίες” μας; (και κάπου εδώ αρχίζουν τα νάζια στη φίλη! ?)
Λατρεύω τις μικρές μας ιεροτελεστίες! Το πιο ωραίο είναι ότι γνωριστήκαμε μέσω της γιόγκα και στη συνέχεια δημιουργήθηκε μία πολύ δυνατή φιλία. Οπότε η ενέργεια που υπάρχει κάθε φορά που κάνουμε τις πρακτικές μας είναι υπέροχη! Νιώθω σύνδεση, αρμονία, ευγνωμοσύνη, ροή.

✨ ✨ ✨

 

Τα ευχαριστήρια και ο επίλογος

Αυτά, λοιπόν, από τη φίλη μου την Δέσποινα. Φτάσαμε αισίως στο τέλος της κουβέντας μας (αφού την ζάλισα στις ερωτήσεις?)!

Ευχαριστώ πολύ την Δέσποινα, η οποία φρόντισε να λύσει απορίες και να μοιραστεί με όλη την cozy παρέα μας τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη γιόγκα.

Εξ’ αρχής ένιωθα την Δέσποινα ως καθοδηγήτρια αλλά, ταυτόχρονα, και ως συνοδοιπόρο σε ένα ταξίδι αποδοχής του εαυτού μου.

?? ?? ??

Εσύ έχεις “γνωριστεί” με τη γιόγκα; Αν όχι, θα ήθελες;
Και αν ναι, μίλα μου για τη δική σου εμπειρία. Θα χαρώ πολύ να μάθω τη δική σου οπτική! Μια παρέα είμαστε εδώ ακριβώς για αυτόν τον λόγο!

Αν έχεις απορίες, μπορείς να μπεις στο Instagram ή και το Facebook της σοφίτας και να κάνεις τις ερωτήσεις σου. Εναλλακτικά, η σοφίτα έχει και ένα email (welcome@sofita.gr), just saying. Αμέεε! Οργανωμένα πράγματα.


Και αν θέλεις να ξαναδείς την Δέσποινα στη σοφίτα και να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις σου, δε μένει παρά να το ζητήσεις!

Μπορείς να βρεις την Δέσποινα και να ενημερώνεσαι για όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που γράφει και ετοιμάζει, εδώ:
Website      ➙ yogarmony.gr
Instagram  ➙ yogarmonygr
Facebook    ➙ Yogarmony.gr

Για δες κι αυτα

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

error: Content is protected !!