ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ERASMUS

by alexandra.andriadi

Τι είναι το Erasmus

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εάν δεν έχεις ιδέα τι είναι το Erasmus, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Οι φοιτητές μιας χώρας έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να μείνουν για κάποιους μήνες σε μια άλλη χώρα, με την οποία συνεργάζεται το πανεπιστήμιό τους, είτε για σπουδές είτε για πρακτική.

Είναι ένα εκπληκτικό πρόγραμμα, το οποίο σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις σε μια χώρα υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχεις ποτέ στη ζωή σου αντίστοιχη ευκαιρία.

Πώς;

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να πάει κάποιος Eramus, όπως ο βαθμός, ο αριθμός των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής κ.α. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση από νωρίς, συνέπεια στις σπουδές και προσοχή στα διαδικαστικά (αίτηση κ.λπ.).

Τη χρονιά που πήγα εγώ Erasmus άλλαξε η περίοδος που ο φοιτητής έπρεπε να κάνει την αίτηση. Αντί να δηλώσεις πριν από κάθε εξάμηνο που ήθελες να πας, έπρεπε να δηλώσεις κάπου στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, είτε σε ενδιέφερε η μετακίνηση κατά το χειμερινό είτε το εαρινό εξάμηνο. Ωστόσο δεν ξέρω τι ισχύει τώρα. 

Προσωπικά, στάθηκα υπερβολικά τυχερή, επειδή έκανα την αίτηση πέντε λεπτά πριν λήξει η προθεσμία!!! Είχα στο νου μου από την αρχή των σπουδών μου ότι θέλω να πάω Erasmus, αλλά κάπου στην πορεία το άφησα σε μια γωνίτσα στο μυαλό μου. Γρήγορα περνάει ο καιρός, παιδιά! Μέχρι που μου το θύμισε ένας καθηγητής μου με τον οποίο ειδωθήκαμε τυχαία στον δρόμο και αναρωτήθηκε αν τελικά πήγα. Καλή του ώρα όπου κι αν είναι, με έσωσε!

Σε ποια κατηγορία ανήκεις;

❀ Αν είσαι στην ευχάριστη θέση που επιλέχθηκες να πας για Erasmus studies ή για Erasmus πρακτική σε προπτυχιακό επίπεδο, να μην ανησυχείς και να μην το σκέφτεσαι καθόλου! Να το κάνεις. Και λέω προπτυχιακό, διότι δεν έχω σχετική εμπειρία από εμένα ή κάποιον που να πήγε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του.

❀ Αν έχεις φίλους ή παιδιά που έχουν αυτή την ευκαιρία, τότε οπωσδήποτε να τους ενθαρρύνεις να το κυνηγήσουν, ώστε να μην αμελήσουν να κάνουν αίτηση έγκαιρα και να προλάβουν την προθεσμία.

❀ Αν είσαι γονιός και φοβάσαι… σε εκλιπαρώ να μη σταθείς ποτέ εμπόδιο σε αυτό το δώρο που δίνεται στο παιδί σου.

Αν είσαι (ή κι αν δεν είσαι) έτοιμος να πας Erasmus… ετοιμάσου να ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία! Γι’ αυτό θα σε ζαλίσω σήμερα και θα σου πω ξανά και ξανά… ΝΑ ΠΑΣ!

Πού πήγα εγώ Erasmus

Και ναι, το πήγα κι εγώ το Erasmus μου στα φοιτητικά μου χρόνια. Συγκεκριμένα, τρεις μήνες (δυστυχώς… αλλά τα “συγχαρητήριά” μου σε εκείνες που δούλευαν -ή μας δούλευαν- στο γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου και εξαιτίας τους δεν έμεινα 6 μήνες, ενώ θα μπορούσα…). Πήγα για πρακτική (και όχι σπουδές, καθώς είχα τελειώσει ήδη με τα μαθήματά μου και τελείωνα και την πτυχιακή) στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Λαπωνίας στο Ροβανιέμι. Ναι, ναι, στην περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό του Άγιου Βασίλη!

Βασικά πράγματα που μαθαίνεις στο Erasmus

❀ Γνωρίζεις ανθρώπους από πολλά μέρη του κόσμου. Έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, σπάνε και διαλύονται στερεότυπα για τους άλλους λαούς ή και κάποια επιβεβαιώνονται.

Κάνεις φιλίες που καλά κρατούν και μετά το Erasmus. Για του λόγου το αληθές εγώ έχω ακόμα και τώρα καθημερινή επικοινωνία με την Ιταλίδα φίλη μου και συχνά-πυκνά με έναν φίλο μου Γάλλο.

❀ Μετά από χρόνια μπορεί να συναντήσεις σε ανύποπτο χρόνο (σε ταξίδια δικά σου ή και δικά τους) άτομα που γνώρισες εκεί ή που μπορεί να κάνατε και λίγο παρέα. Εμένα μου έχει συμβεί και είναι υπέροχο!

Θα δοκιμάσεις φαγητά που δεν έχεις ξαναφάει. Τόσο τα παραδοσιακά του τόπου όσο και φαγητά που ίσως κάποιος φοιτητής έχει φέρει από τη χώρα του. Π.χ. εγώ είχα δοκιμάσει λιχουδιές που είχαν φέρει κάποια κορίτσια από την Κίνα!

❀ Μπορεί να δημιουργήσεις νέες διασυνδέσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους και προσωπικότητες (επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες κ.λπ.).

❀ Μετά τις πρώτες δύο βδομάδες αρχίζεις και σκέφτεσαι στη γλώσσα που μιλάς καθημερινά πια και όχι τόσο στα ελληνικά (ή την αντίστοιχη μητρική). Οπότε βελτιώνεσαι στην ομιλία σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα. Για μένα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να εξασκήσω τα αγγλικά μου αλλά και τη δεύτερη μητρική μου γλώσσα, καθώς υπήρχαν αρκετά άτομα από τη Ρωσία που σπούδαζαν εκεί.

❀ Διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου, ειδικά εάν έχεις περιορισμούς και η περιοχή που μένεις έχει ακριβό κόστος ζωής (βλέπε Φινλανδία… γκουχ γκουχ!). Βέβαια, δίνεται και υποτροφία από το πανεπιστήμιο. Θα παρατηρήσεις πολύ τη διαφορά. Θα με θυμηθείς!

❀ Ανακαλύπτεις αν σου αρέσουν οι σπουδές σου. Ανακαλύπτεις αν σου αρέσουν ακόμα και αυτά τα συγκεκριμένα παρακλάδια με τα οποία καλείσαι να ασχοληθείς στο διάστημα της μετακίνησης.

❀ Μπορεί να ανακαλύψεις νέα χόμπι δοκιμάοζοντας νέες δραστηριότητες.

❀ Μπορεί να γνωρίσεις και τον έρωτα της ζωής σου και να καταλήξει σε happy ending και σου έχω και παράδειγμα γνωστής μου. Αμέ, αμέ!

❀ ❀ ❀

Και αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα πράγματα για τη δική μου εμπειρία, με μεγάλη μου χαρά να μοιραστώ όλα τα τι, πώς, πού σε μια επόμενη ιστορία στη Σοφίτα.

❀ ❀ ❀

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Erasmus μπορείς να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://erasmus.uop.gr/index.php/—-erasmus 

❀ ❀ ❀

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
Καμιά κοπέλα ή αγόρι δεν πρέπει να σε κρατάει πίσω και να σε αποθαρρύνει από το να το κάνεις. Αν είναι τόσο “κατά”, κάνε ένα “talk to the hand” και πήγαινε να ζήσεις τη μοναδική εμπειρία που σου προσφέρεται από το πρόγραμμα για μερικούς μήνες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αν οι δηλώσεις δεν έχουν κλείσει ακόμη… τρέχα στο γραφείο Erasmus (και σου εύχομαι να σε βοηθήσουν, γιατί συνήθως… προκοπή δεν βλέπεις #sorrynotsorry, είναι η αλήθεια).

Σε τριανταφυλλο-ασπάζομαι,
Αλεξάνδρα

Για δες κι αυτα

1 comment

ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ERASMUS (part 1) - sofita December 1, 2019 - 12:35 am

[…] ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ERASMUS […]

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

error: Content is protected !!